кадър: Bulgaria ON AIR Да не забравяме кои са талибаните. Те

...
кадър: Bulgaria ON AIR Да не забравяме кои са талибаните. Те
Коментари Харесай

Експертът по национална сигурност и отбрана Георги Цветков: Очакваше се, че Турция ще може да говори по-лесно с талибаните

кадър: Bulgaria ON AIR

" Да не забравяме кои са талибаните. Те не са същата организация. В избрана посока има смяна, никой не стои на едно и също място, само че не можем да приемем, че те са естествена страна, в която може да се приказва като всяка останала. Очакваше се, че афганистанското държавно управление и общество ще е надалеч по-мотивирано да се опълчи на талибаните. А видяхме, че то просто отхвърли. И се видя, че системата е проядена от корупция и изключително въоръжените сили ". Това сподели специалистът по национална сигурност и защита Георги Цветков в студиото на " Денят ON AIR ".
По думите му Азия взема една извънредно деликатна позиция и следи в каква посока ще се развие държанието на това ново държавно управление в Афганистан.

Цветков съобщи в ефира на Bulgaria ON AIR, че в границите на тези 20 години Съединени американски щати дружно с НАТО поемаха ударите и разноските за тази военна интервенция.

" В момента и Русия, и Китай имат основателни терзания за това, че откакто главният дразнител изчезна от района, в действителност неустойчивостта може да се трансферира оттатък техните граници. Знаете, че някогашните руски републики от Средна Азия са уязвими. В недалечното минало там имаше прояви на радикални ислямистки организации и тази опасност не е изчезнала. Получава се и друго - чака се, че Китай доста бързо ще се контракти с новия режим в Афганистан, което е много наивно ", разяснява специалистът.

" Позицията на Ердоган е израз на неговата отдавнашно предпочитание за водачество в ислямския свят. Желание, което не се приема с подготвеност от всички останали. Очакваше се, че Турция ще може да приказва по-лесно с талибаните. Освен икономическите връзки и тези, които са директно свързани със сигурността на интернационалното летище в Кабул, надали в скоро време ще може да забележим съществено усилване на позицията на Турция в Афганистан и района ", добави Георги Цветков.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР